Google търсене

сряда, 19 януари 2011 г.

Как да спрем грипа?


И тази година неприятелите на здравето - вирусите не пропускат да напомнят за себе си и да повилнеят из цяла България. Този път епидемията започна от столицата, може би защото тук е концентриран най-големият човекопоток или поради замърсения въздух и големия стрес, хората са по-податливи на неприятните инфекциозни набези. Очаква се, грипът, постепенно да обхване цялата страна, а всички знаем до какви лоши усложнения може да доведе. Чрез медиите Съюзът на лекарите съветва да се взимат превантивни мерки за укрепване и повишаване на имунната система. Но как?

През зимата температурите падат рязко, защитните ни сили отслабват и така ставаме много податливи на инфекции, вируси, настинки, болки в гърлото и др. Силната имунна система би превърнала нашия организъм в истинска крепост, която не допуска нито един нашественик през защитните си стени.

Защо страдаме от настинка или грип? Как да се предпазим?

Всеки от нас има различни съпротивителни сили – някои са много нежни и податливи на настинки и грип, а други имат много стабилен имунитет и устояват на повечето вируси. Ето защо е изключително важно да се грижим за доброто състояние на имунната си система. Тя е тази, която се противопоставя, отблъсква и ни предпазва от вируси. Всички знаем, че има много билки и натурални добавки, които ни помагат да поддържаме силен имунитет. Сред тях са ехинацея, чесън и мащерка,прополис, пчелно млечице, пчелен прашец, както и всички витамини и минерали. За доброто здраве на нашия организъм обаче допринасят и други фактори.

Храненето има огромно значение за поддържане на дихателния апарат и имунната система в добро състояние. Диетата ни трябва да бъде балансирана, никога да не се подлагаме на изтощителен глад или хаотично смесване на храни, на преяждане и най-важното – храненето ни трябва да бъде изпъстрено от много и разнообразни плодове и зеленчуци.С риск да се повторим, не забравяме да съобразяваме количеството въглехидрати, които поемаме. Трябва да обръщаме внимание и на количеството и най-вече на качеството на млечните продукти, с които се храним. Милион пъти сме чували и знаем, че е важно внимателно да следим какви и колко мазнини поднасяме на организма си, като се стараем те да бъдат ненаситени и нерафинирани. Храненето се отразява пряко върху имунната ни система, като всеки дисбаланс благоприятства отслабване на защитата й и предразполага към образуване на секрети.

 

















Витамините А, С и Е, поради силното си антиоксидантно действие, са изключителен помощник за защита на дихателните пътища от вредите на свободните радикали, които ни „доставят“ в изобилие замърсената околна среда, тютюнопушенето и бронхиалните инфекции. Ще ги открием в напитките от алое, Поместийн пауър (код: 262) и в хранителните добавки Абсорбент-С (код: 048) и А-бета-кеър (код: 054).

Витамините от група В пък са мощен щит срещу инфекции. Техни източници са отново напитките от алое, пчелните продукти, Чесън и мащерка (код: 065) и Зелени поля  (код: 068). Цинкът, магнезият и медта са важни минерални елементи,подпомагащи имунитета. С тях ще ни заредят Зелени поля, Чесън и мащерка, както и Нейчър-мин (код: 037) и Джин-чиа (код: 047).
Тютюнопушенето изключително вреди на здравето и нанася сериозни поражения върху лигавицата на дихателната система, като я лишава от присъщите й защитни сили. Ето защо е изключително важно да поемаме големи количества витамин С, който подпомага функцията на тази лигавицата.

Друг важен фактор за добро състояние на имунитета е сънят. Умората и изтощението бързо намаляват силата и ефективността на вътрешната ни защита. Имунната ни система функционира най-добре във вегетативна фаза, т.е. когато си почиваме, релаксираме или спим. 

Стресът, както физически, така и психически, и негативните емоции също се отразяват пагубно върху имунната ни система. За добра адаптация на организма към измененията на       външната температура са необходими добро кръвообращение и здрава кожа. Те са ключов         фактор, предпазващ ни от настинки. Затова не бива да прекаляваме с връхните дрехи или да         пропускаме да правим физически упражнения на чист въздух, хубаво е и да позволяваме на           тялото си да събира по малко слънчеви лъчи, нека живеем активно!

Това са мерки, които всички трябва да предприемем, за да бъдем здрави не само през зимата, но и през всички останали сезони. Ако обаче някой от „вирусите-хитреци“ все пак успее да пробие защитата ни, на помощ веднага идват фитонутриентите от Форевър!
Ехинацеята е невероятен помощник! Хранителната добавка на Форевър Ехинацея сюприйм (код: 214) съдържа активните защитни билки Echinacea purpurea и Echinacea angustifolia, чийто ефект е подсилен от гроздово семе. Ехинацеята има незаменими свойства за студения сезон: антибактериално, антивирусно, антиинфекциозно и имуностимулиращо.


Нектарът от алое и праскови (код: 077) представлява комбинация от полезните свойства на алоето и качествата на концентрирания сок от праскова. Богат източник на витамин С, който вече споменахме като един от най-силните стимуланти на имунната система. Останалите напитки от
алое вера също са отличен избор за общо укрепване на тялото.

Пчелен прополис (код: 027) – още една много полезна хранителна добавка, позната на всички ни като естествен антибиотик. Нейните полезни свойства са многобройни: антибиотично, антивирусно, антисептично, заздравяващо, антиинфекциозно, имуностимулиращо, леко аналгетично и антиоксидантно действие. Едва ли
сме ви изненадали с ново приложение, но достойнствата на тази хранителна добавка са абсолютно неоспорими и тя е задължителна част от зимната профилактика на нашия организъм.

Витамин С – ежедневният прием на витамин С е универсален начин за поддържане на добро здраве. За пушачите е повече от задължителен, а за непушачите силно препоръчителен. Вероятно знаете, че човешкият организъм не произвежда сам този витамин и трябва да си го набавя с храната. Но успяваме ли всъщност да предоставим достатъчно количество от него на организма си с начина си на хранене? За съжаление не.
Термичната преработка и неекологичното производство на голяма част от храните (плодовете и зеленчуците), които консумираме, намаляват драстично съдържанието му в тях. Ето защо е нужно да приемаме витамин С допълнително под някаква форма. Уникалната формула на Абсорбент-С (код: 048) с овесени трици позволява на организма да усвои изцяло поднесеното количество.

Чесън и мащерка (код: 065) комбинира две билки с дългогодишно успешно приложение при настинки и грипове. Чесънът е известен с антибактериалните си качества и антиоксидантното въздействие, а способността му да подкрепя имунитета е несъмнена. А първата ни мисъл, когато ни мъчи кашлица е да си направим чай от мащерка. Причината за благотворното й влияние е, че тя съдържа сапонините танин, фенол и тимол – антибактериални и противогъбични вещества, които облекчават бронхити, успокояват храносмилателната система и са силни антиоксиданти.

Вече споменахме достойнствата на минералите за подобряване функцията на имунната система. Чудесна комбинация от тях ще открием в хранителната добавка Нейчър-мин. Тя е отличен начин да сме сигурни, че организмът ни получава минералите и микроелементите, от които се нуждае за здравословен и балансиран начин на живот.

Има още два много важни члена на защитната система на организма – Пчелно млечице (код: 036) и Пчелен прашец (код: 026). Едва ли има нужда да повтаряме полезните свойства на пчелните продукти,приемани под всякаква форма и по всяко време на годината. Ще споменем само, че пчелното млечице не без основание е известно с прозвището „супер храна“. То съдържа огромно количество полезни елементи, допринасящи за растежа и жизнеността на човешкото тяло. Пчелният прашец пък осигурява вероятно най-широкия
спектър от основни за здравето нутриенти и съдържа повече хранителни вещества на калория, отколкото която и да било друга храна. Той е сложна комбинация от белтъчини, захари, минерали, витамини, мазнини и вещества с антибиотични свойства.

Всички оръжия са в наши ръце, нека не позволяваме да ни застигне грип или настинка!







–––––––––––––––––––––
Статия от Бюлетина на ФЛП.

събота, 1 януари 2011 г.

НОВА ГОДИНА!


 Честита Новата 2011 Година!!! 

 


Приятели,

Нека да е здрава, силна и успешна!
Нека да ни носи обич - топла, вечна!

Да е пълна с радост, всякакви богатства,
а сърцата ни щастливи като в приказните царства!

Наздраве и За Много Години!

Чудото Алое Вера