Google търсене

неделя, 5 декември 2010 г.

Незаменимите мастни киселини


Две от основните мастни киселини от тази група са DHA (докосахексапеларгонова) и EPA (ейкосапентапеларгонова), а най-добрият източник за набавянето им с храната е от мазни риби като сьомга, риба тон и скумрия. За да поемаме достатъчно количество, е необходимо поне едно ядене в седмицата да се състои от мазна риба. Има много хора, които изобщо не ядат риба, още по-малко пък мазна. Те рискуват да получат дефицит от тези незаменими нутриенти, а потенциалнитесимптоми за подобна липса са:

☹  груба, суха кожа, коса без блясък и чупливи нокти;
☹  склонност към алергични реакции като екзема, астма и сенна хрема;
☹  лошо нощно зрение и чувствителност към ярка светлина;
☹  трудно съсредоточаване и разсеяност;
☹ склонност към депресии и резки смени на настроенията.

Омега-3 са особено важни по време на развитието на плода. Ако майката не приема достатъчни количества от тях по време на бременността, зародишът може да бъде изложен на риск. Според изследванията, нуждите от DHA на бременните и на развиващия се плод са големи, особено през последните три месеца от бременността. Въпреки това приемът на тази мастна киселина е намалял с до 50% през последните 50 години. Хората ядат все по-малко риба и черен дроб - друг богат източник на DHA. Смята се, че в Европа средният дневен прием на храни, доставящи мастни киселини омега-3, не достига и по- ловината от препоръчителните дози.



  
 Знаете ли че...

 Мастните киселини омега-3 са незаменими за човешкия
организъм, нужни му от
зачеването, през бременността
и детските години, както и несъмнено през целия живот.



Без достатъчно незаменими мастни киселини, растежът на зародиша може да бъде забавен, което да доведе до непълно развитие на мозъка и имунната система, дори и до хормонален дисбаланс. Има вероятност такива деца да страдат от дислексия, диспраксия и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Подобни проблеми при деца могат да бъдат облекчавани с помощта на хранителни добавки, съдържащи есенциални мастни киселини. Ние не само, че не приемаме достатъчни количества омега-3, но и съвременният начин на хранене с високо съдържание на наситени мазнини, всъщност блокира усво- яването и на малките количества,
които храната ни доставя. Между 5 и 10 процента от децата страдат от някакво разстройство в развитието, което може да доведе до трудно учене и лоши социални умения.

Патрик Холфорд, основател на Института за оптимално хранене, ни напомня, че ценните мастни киселини всъщност се произвеждат от фитопланктона, носещ се в морето. Малките рибки се хранят с него и след това на свой ред биват изяждани от по-големите, които пък са храна за тюлените. Ескимосите ловят тюлени и се хранят с месото им, което обяснява факта, че те не страдат от сърдечносъдови заболявания, въпреки че диетата им съдържа големи количества мазнини. Това се дължи на свойството на полиненаситените мастни киселини омега-3 да подпомагат защитата на човешкия организъм от различни заболявания, характерни за напредналата възраст и най-вече от болести на сърцето. Ето защо, ако искате да сте здрави – яжте ескимоси ☺!

DHA и EPA допринасят в борбата със сърдечносъдовите заболявания, защото могат да съдействат за:

регулиране на нивата на триглицеридите в кръвта;

☻ защита от аритмия, която може да доведе до внезапно спиране на сърдечната дейност;

☻ намаляване на кръвното налягане.

Друг основен проблем, който се повлиява благоприятно от повишен прием на тези мастни киселини, е остеоартритът, защото те допринасят за забавяне на разграждането на хрущялите. Поради важната роля, която играят в мозъчните функции, омега-3 могат да помогнат за предо-твратяване появата на болестта на Алцхаймер и на други слабоумия. Според изследванията, вероятността за поява на тези заболявания при хора, които ядат риба или морски
дарове поне веднъж седмично, е с 34% по-ниска. Други благотворни ефекти на полиненаситените мастни киселини са, че могат да помогнат за облекчаване на силата и честотата на пристъпите на мигрена, както и да въздействат противовъзпалително.

Когато нашият начин на хранене не ни доставя нужните количества мастни киселини, имаме възможност да си ги набавим чрез хранителната добавка Арктическо море на Форе-
вър. Тя съчетава маслата от риби със зехтин и ни зарежда с така важните ненаситени мастни киселини от групите омега-3 и омега-9.

Често срещано притеснение по отношение на яденето на риба е, че тя може да е замърсена с тежки метали като живак – все по-разпространена отрова в океаните на земята. Арктическият океан засега не е засегнат от подобно замърсяване, което означава, че маслата в хранителната добавка на Форевър са чисти и не съдържат този невротоксичен агент.
 
Само три капсули Арктическо море дневно ще ви заредят с необходимите на тялото ви полезни мастни киселини. Както разбрахте, те са важни за вашето физическо и душевно здраве още от зачеването, през детството и зрелостта, та чак до заника на живота.

Източник: Бюлетин на ФЛП България
  
   

Няма коментари:

Публикуване на коментар