Google търсене

неделя, 14 ноември 2010 г.

Nature-Min - Дълголетие и здраве

Всички дълголетници по света живеят във високопланински зони, на височина от 2500 до 4500 м. над морското равнище. Това са сухи области с много малко валежи през годината. Любопитно е как местните жители си набавят вода за пиене и напояване - от топенето на ледниците. Водата от ледниците е жълто-бяла или бяло-синкава. Тя съдържа над 60 минерала. Жителите на Тибет я наричат “мляко от лед”. Тя е не само богата на колоидни минерали, но е и структурирана. От над 2000 години тази вода се използва не само за пиене, но и за поливане. Изследванията на жителите на тези високопланински зони показват, че те не страдат от диабет, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, артрит, остеопороза, рак, болести на очите, нямат вродени дефекти и живеят над 100 години. Как мислите, колко са важни минералите за здравето и дълголетието ни? Всеки път, когато пропуснете да вземете минералите си за деня, вие съкращавате живота си. Във всички здрави тъкани на човешкото тяло откриваме 19 незаменими елемента и осем, без които животът е възможен, но е в гранично състояние и не би могъл да се нарече здравословен. В допълнение, във всички тъкани се откриват още около 30 елемента в различни концентрации. Физиологичните функции на много от тях все още не са напълно изяснени.

Първите три елемента получаваме от дишането (кислород, водород и азот), а четвъртия от храненето (въглерод). Към елементите, които се срещат в организма в променливи количества, но обикновено по-малко от 50 мг, спадат ванадий, йод, манган, селен, силиций, молибден, хром, кобалт и никел. Що се отнася до проблема кои елементи са незаменими и кои не, все още предстои много да се научи. Но като имаме предвид, че повечето от тях се намират, макар и в малки количества, в земната кора, би било изненадващо, ако такъв сложен организъм, какъвто е човекът, не е намерил начин за оползотворяването на всеки наличен елемент. Така че по-разумно би било вместо категорично да твърдим, че даден елемент определено няма съществена или полезна функция в организма, да кажем просто, че ефектът му все още не е доказан.

Ако искате да попаднете в числото на дълголетниците, трябва да допълвате храненето си с 90 елемента: 60 минерала, 16 витамина, 12 незаменими аминокиселини и 3 незаменими мастни киселини. Как ви се струва? Май Хипократ е бил напълно прав, като е казал, че „Храната трябва да бъде вашето лекарство и лекарството – ваша храна.”

Дефицитът на калций е причина за приблизително 150 различни заболявания, като някои от тях са: пареза на лицевия нерв, остеопороза, пародонтоза, артрит, артериална хипертония, схващания, болки в кръста, камъни в бъбреците и др. От друга страна, калцият и фосфорът са важни за здрави кости и зъби. Калцият и магнезият заедно участват в нормалната работа на сърдечния мускул и кръвообращението. Калцият също участва в абсорбцията на желязото и подпомага функционирането на нервната система.
Магнезият е важен за ефективната работа на мускулите и нервите. Той играе съществена роля при тран- сформацията на кръвната захар в енергия. Участва в работата на повече от 300 жизненоважни ензими или, с други думи, е особено важен за метаболизма. Магнезият забавя стареенето, предотвратява запушването на вените, намалява и нормализира нивото на холестерола, повишава устойчивостта на организма срещу инфекции, подпомага преодоляването на депресията и стреса. Магнезият е необходим за нормалния калиев, натриев, калциев и фосфорен баланс и йонообмен, както и за усвояването на витамин С. Употребяващите алкохол и диуретици имат по-големи потребности от магнезий.
Липсата на хром и ванадий води до понижено съдържание на захар в кръвта, а от там и до увеличен апетит към сладките неща. Ако не се обърне внимание навреме, може да се развие и диабет. Без хром е невъзможен адекватен въглехидратен метаболизъм. Трябва да се има предвид, че количеството хром в организма намалява при остаряване и след физически натоварвания.

Дефицитът може да доведе още и до високо ниво на холестерол и сърдечни заболявания. При спортистите може да доведе до намаляване на мускулната маса. Недостигът на хром може да причини и забавяне на растежа, скъсяване на живота и импотентност. Желязото е жизненоважно, защото е необходимо за формирането на хемоглобина, а оттам определя и количеството кислород, който достига до органите и системите. То подпомага растежа, повишава устойчивостта срещу заболявания, намалява умората, лекува анемията и възвръща добрия цвят на кожата. Липсата на желязо може да доведе до чупливост на ноктите и косата, умора и световъртеж, намаляване способността за учене, вниманието, концентрацията, координацията и интелигентността. Усвояването на желязо е намалено при ревматични заболявания, гъбични инфекции, хроничен херпес и при употребата на кафе. То не може да бъде включено в хемоглобина без наличието на мед. Това отново показва научния подход при създаването на хранителни добавки на ФЛП, в които съставките са в балансирано и синергично съчетание. Липсата на мед води още и до разрушаване на дисковете на гръбначния стълб, ранно побеляване, варикозни сплитове, но най- тежки последици има при аневризъм на аортата, който обикновено има летален изход.
Йодът е важен за адекватното функциониране на щитовидната жлеза, а манганът играе важна роля в синтезирането на нейните хормони. Той е важен и при синтезирането на определени храносмилателни ензими. Молибденът подпомага метаболизма на въглехидратите и мастите и е важна съставка на ензима, отговорен за усвояване на желязото. Заедно с калия, натрият регулира баланса на солите и водата в организма (калиево- натриевата помпа). Те нормализират сърдечния ритъм и подпомагат изхвърлянето на ненужните продукти от тялото. Цинкът контролира и управлява метаболитните процеси и работата на ензимните системи. Той поддържа клетъчния състав и е важен при синтеза на белтъците. При дефицит се забавя развитието на мускулите и имунната система, намалява тестостерона. Цинкът подобрява синтеза на инсулин и има важна роля в поддържане стабилността на кръвта и запазване на нейния рН баланс. Необходим е за развитието на гениталиите. Простатната жлеза функционира нормално, само ако е налице достатъчно количество цинк в тялото на мъжа. Цинкът има голяма роля за мозъчната активност и при лечението на шизофренията, ускорява зарастването на раните и е приложим при случаите на стерилитет. Особено е необходим при липса на вкусови усещания, нередовен цикъл при жените и деменция. Дневната доза Nature-Min е 3 пъти по 2 таблетки по време на хранене. Редовният прием е гаранция за вашето здраве и дълголетие.


2 коментара: